Zdrowa dieta przy osteoporozie

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma kluczowe znaczenie na to jak się czujemy i wyglądamy. Jeśli zwracamy uwagę, by nasze posiłki były bogate w witaminy, składniki odżywcze i minerały, istnieje spore prawdopodobieństwo, że dłużej będziemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Dieta jest bardzo ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, do których zalicza się również osteoporoza, zwana cichym złodziejem kości. WHO uznało ją za chorobę cywilizacyjną, która dotyka ok. 30% populacji. Chcąc zadbać o swoje kości, oprócz wdrożenia odpowiedniego leczenia
i ćwiczeń, warto stosować dietę, która pomoże uzupełnić ewentualne niedobory żywieniowe.

Dieta w osteoporozie powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia, białka, witaminy D oraz fosforu. Korzystny wpływ na nasze kości ma również magnez oraz witamina C i K.

Jakie produkty powinniśmy spożywać, chcąc mieć zdrowe i silne kości?

Mleko i przetwory mleczne

 

Mleko krowie, owcze i kozie

Maślanka

Serwatka

Kefir

Jogurty

Sery żółte

Twarogi

Ser feta

Mozzarella

Ryby i owoce morze

Łosoś

Sardynki

Szprotki

Makrela

Tuńczyk

Śledzie

Pstrąg

Halibut

Sola

Dorsz

Krewetki

Kalmary

Produkty zbożowe

Kasza gryczana

Ryż brązowy

Makaron pełnoziarnisty

Otręby pszenne

Pieczywo razowe

Płatki owsiane

Rośliny strączkowe

Fasola

Groch

Bób

Soja

Soczewica

Ciecierzyca

Tofu

Warzywa

Sałata

Rukola

Jarmuż

Brokuły

Kapusta

Kalafior

Brukselka

Kiełki

Kukurydza

Marchew

Pietruszka

Seler

Cukinia

Dynia

Patisony

Pomidor

Papryka

Czosnek

Cebula

Por

Kalarepa

Rzodkiewka

Rzepa

Fasolka szparagowa

Groszek zielony

Owoce

Czarna i czerwona porzeczka

Truskawki

Kiwi

Poziomki

Pomarańcza

Cytryna

Grejpfrut

Suszone owoce, orzechy i nasiona

Figi

Morele

Daktyle

Orzechy – wszystkie rodzaje

Migdały

Pestki dyni

Nasiona słonecznika

Nasiona sezamu

Oleje roślinne

Olej rzepakowy
Olej słonecznikowy
Oliwa z oliwek
Olej z orzechów włoskich
Olej lniany
Olej z pestek dyni

 

Oczywiście nie brakuje również produktów, których powinniśmy unikać. Należą do nich zbyt duże ilości warzyw zawierających szczawiany, które utrudniają wchłanianie wapnia – szpinak, szczaw, rabarbar, buraki, botwina, podobnie jak tłuste mięso. W diecie na zdrowe kości należy unikać soli kuchennej, która prowadzi do zwiększonej utraty wapnia wraz z moczem. Niewskazane jest spożywanie kawy
i mocnej herbaty, a także napojów gazowanych – przyczyniają się one do wypłukiwania z organizmu składników pokarmowych oraz zakłócają proces ich wchłaniania.

 

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna i ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zwracać uwagę na to, co spożywamy.