Naturalne źródła witamin

Nie od dziś słyszymy o zaleceniach spożywania produktów bogatych we wszelkie witaminy. Witaminy to organiczne związki chemiczne, które nie mogą być wytwarzane samodzielnie przez organizm, dlatego należy dostarczać je z pożywieniem. Zbilansowana dieta to jeden z prostszych sposobów na dostarczanie organizmowi potrzebnych mu witamin. Tym bardziej, że ich niedobór może mieć negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. 

Ze względu na rozpuszczalność witamin możemy podzielić je na: 

  • rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B) – są wydalane z organizmu z moczem, dlatego ich zapotrzebowanie należy codziennie uzupełniać 
  • rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) – gromadzą się w tkankach i są wydalane z kałem.

Wszystkie witaminy możemy dostarczać w postaci suplementów diety, jednak znacznie lepszym wyborem będzie skonstruowanie odpowiedniej diety, która dostarczy naszemu organizmowi witaminy w naturalny sposób. Poniżej prezentujemy, jaki wpływ na organizm ma poszczególna witamina i w jakim produkcie możemy znaleźć jej najwięcej. 

WITAMINA A 
Wzmacnia zęby i żuchwę, wpływa na poprawne widzenie, hamuje proces starzenia, stymuluje błony śluzowe do wytwarzania śluzu, wpływa na rozwój kości, jest istotnym przeciwutleniaczem, zabezpiecza nabłonek (skórę, rogówkę, przewód pokarmowy, przewód oddechowy) przed  zakażeniami ropnymi, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory. 
Niedobór witaminy A może powodować problemy ze wzrokiem, zaburzenia wzrostu, łuszczenie się naskórka, suchość skóry, łamliwe paznokcie, zwiększoną podatność na infekcje czy kruchość kości i osłabienie mięśni. 
Witaminę A znajdziemy w takich produktach jak: masło, ser, jaja, brokuły, papryka, marchew, pomidory, szpinak, czerwona papryka, wątroba, dynia, kapusta, tran. 

WITAMINA D
Pod wpływem promieniowania słonecznego jest naturalnie wytwarzana w komórkach skóry, dlatego warto o niej pamiętać zwłaszcza w zimowej porze roku. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga układ krążenia, minimalizuje ryzyko cukrzycy, pomaga w odbudowie tkanek, zapobiega wadom postawy u dzieci, chroni przed chorobami układu krążenia, warunkuje poprawny wzrost i mineralizację kości i zębów, wspomaga wchłanianie wapnia, fosforu i potasu.
Skutkiem niedoboru witaminy D mogą być wady postawy, rozwój innych chorób np. Hashimoto czy cukrzycy typu I, bóle stawów, skórcze mięśni, problemy z koncentracją, bóle głowy, wypadanie zębów. 
Witamina D obecna jest w produktach takich jak: tłuste ryby (np. węgorz, śledź, makrela), mięsa, sery, mleko, jaja (zwłaszcza żółtka), masło, margaryna, wątroba, grzyby, drożdże. 

WITAMINA E
Potocznie nazywana witaminą młodości. Jest przeciwutleniaczem, zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na metabolizm mięśni, wspomaga pracę jelit, wzmacnia system odpornościowy, wpływa na krzepnięcie krwi, poprawia kondycję skóry i włosów, pomaga zapobiegać chorobom serca, zaćmie czy niektórym typom nowotworu. 
Niedobór witaminy E może przejawiać się poprzez zaburzenia płodności, zanik mięśni, uszkodzenia nerwów, zaburzenia wzrostu, wypadanie włosów, przebarwienia skórne, problemy z koncentracją, ogólne osłabienie organizmu. 
Witaminę E znajdziemy w kiełkach pszenicy, orzechach laskowych, olejach roślinnych (rzepakowym, słonecznikowym, sojowym), pieczywie razowym, migdałach, szpinaku, nasionach słonecznika, mleku, jajach czy maśle. 

WITAMINA K
Warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, obecna jest podczas metabolizmu układu kostnego, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia kości, wspomaga pracę mózgu.
Niedobór witaminy K może powodować zaburzenia krzepnięcia krwi, problemy z zatamowaniem krwawień, obfite miesiączki, krwawienia dziąseł, krwotoki z nosa, wydłużony proces gojenia się ran, a także zaburzenia pracy jelit czy kruchość kości. 
Witamina K obecna jest w takich produktach jak wątroba, zielone warzywa liściaste (kapusta, sałata, szpinak, brukselka, kalafior), olej sojowy, truskawki, pomidory, zielona herbata, brokuły, jarmuż, awokado. 

WITAMINA C
Najlepsza witamina na poprawę odporności organizmu, zmniejsza ryzyko pojawienia się infekcji wirusowych i bakteryjnych, wzmacnia dziąsła i zęby, wspomaga gojenie się ran, stabilizuje psychikę, wspiera układ krążenia, ułatwia przyswajanie żelaza, sprzyja rozwojowi tkanek oraz warunkuje wytwarzanie kolagenu. 
Niedobór witaminy C może przejawiać się poprzez osłabienie odporności, poczucie zmęczenia, powolne gojenie się ran, bóle stawów, pękanie naczyń krwionośnych, krwawienia dziąseł. 
Najlepsze źródła witaminy C to cytrusy, czarna porzeczka, kiwi, zielone warzywa liściaste, kapusta kiszona, papryka, pomidory, natka pietruszki, brokuły, ziemniaki, dzika róża. 

Przykładowe witaminy z grupy B

WITAMINA B2
Uznawana za jedną z najważniejszych spośród ośmiu witamin z grupy B. Wpływa na odporność organizmu, stymuluje wzrost, wpływa na regenerację skóry, syntezuje hemoglobinę, odpowiada za utrzymanie zdrowych komórek krwi, reguluje metabolizm, u kobiet w ciąży wpływa na prawidłowy rozwój kości i mięśni u dziecka. 
Zbyt mała ilość witaminy B2 może powodować uczucie zmęczenia, wahania nastroju, niedokrwistość, zapalenia skóry i błon śluzowych, zajady, zahamowanie wzrostu, zapalenie spojówek, wrażliwość oczu na światło.
Witamina B2 obecna jest w nabiale, jajach, rybach, mięsie, wątrobie, fasoli i roślina strączkowych, zielonych warzywach liściastych (np. sałacie, szpinaku), orzechach, nasionach, pełnych ziarnach zbóż.

WITAMINA B6
Jest niezbędna do wytwarzania przeciwciał i erytrocytów, uczestniczy w krwiotworzeniu, pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspomaga układ nerwowy, zapobiega chorobom serca i stanom depresyjnym. 
Niedobór witaminy B6 może powodować zmęczenie, depresję, stany lękowe, anemię u dorosłych, zaburzenia układu pokarmowego, problemy z trawieniem, stany zapalne skóry.
Witaminę B6 znajdziemy w jajach, mleku, mięsie, rybach, wątrobie, orzechach, suszonych owocach, awokado, bananach.

WITAMINA B12
Uczestniczy w procesie krwiotworzenia w szpiku kostnym, zapobiega chorobom serca oraz anemii, wspomaga metabolizm i syntezę białka, usprawnia funkcjonowanie mózgu, pomaga utrzymać zdrowy układ nerwowy, wpływa na mocne i zdrowe kości. 
Skutkiem niedoboru witaminy B12 może być wystąpienie anemii, uszkodzenie układu nerwowego, problemy z oczami, ogólne zmęczenie organizmu, bladość skóry.
Źródła witaminy B12 to przede wszystkim mleko, żółtko jaj, ryby, mięso, wątroba, ostrygi, sery, płatki owsiane, jogurty.