Dieta na mocne kości

W walce o mocne kości obok aktywności fizycznej i suplementacji bardzo ważna jest dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają dostarczyć organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Odpowiednio zbilansowana dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz może być naturalnym lekiem w przypadku wielu chorób i dolegliwości, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrowiem na dłużej.

Choroby kości zwykle charakteryzują się ubytkami masy kostnej, osłabieniem struktury kości oraz podatnością na wszelkiego rodzaju złamania i urazy. Osteoporoza to jedno z częstszych schorzeń, którego konsekwencje są widoczne w pogorszeniu stanu kości, głównie u kobiet w wieku ok. 50 lat. Do głównych objawów osteoporozy należą bóle kości długich, bóle kręgosłupa, tworzenie się garbu czy chociażby częste urazy.

Aby zadbać o mocne kości, czy to profilaktycznie, czy w przypadku stwierdzonych już chorób, należy stosować dietę bogatą zwłaszcza w wapń oraz witaminę D. Wapń to jeden z najważniejszych makropierwiastków, który powinien być dostarczany praktycznie każdego dnia do organizmu, gdyż wzmacnia strukturę kości oraz wpływa na prawidłową pracę wszystkich mięśni. Natomiast witamina D odpowiada za kształtowanie odpowiedniej gęstości i mineralizacji kości i zębów za sprawą regulacji odkładania się wapnia i fosforu w kościach.

Dieta dla zdrowych kości powinna opierać się na:

– Produktach bogatych w wapń. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory – np. jogurty, kefiry, śmietanki czy sery. Osoby niespożywające nabiału zapotrzebowanie na wapń mogą uzupełnić spożywając np. szproty, sezam, mak, migdały, mleko migdałowe, orzechy, zielone warzywa (szpinak, brokuł, sałata), warzywa strączkowe (soja, fasola szparagowa), kaszę gryczaną, marchew, ziarna słonecznika czy pieczywo pełnoziarniste.

– Produktach zawierających dużą dawkę witaminy D. Jest ona obecna głównie w mleku, jajach, maśle, serach (parmezan, camembert, chedar), olejach roślinnych, tłuszczach zwierzęcych (tran), wątrobie, grzybach (pieczarki, kurki), drożdżach, tłustych rybach (tuńczyk, łosoś, śledź), kaszach.

– Produktach bogatych w witaminę K. Witamina ta uczestniczy w metabolizmie układu kostnego. Zawarta jest głównie w wątrobie, oleju sojowym, zielonych warzywach liściastych (kapuście, szpinaku, kalafiorze), roślinach strączkowych, pomidorach czy truskawkach.

– Dostarczaniu magnezu do organizmu. Pierwiastek jest składnikiem, z którego są zbudowane kości oraz zęby. Obecny jest w produktach pełnoziarnistych (płatki owsiane, kasza gryczana, chleb żytni), orzechach, pestkach dyni, migdałach, słoneczniku, bananach, jabłkach, warzywach strączkowych czy kakao.

– Spożywaniu odpowiedniej ilości wody. Przyjmuje się, że przeciętny dorosły człowiek powinien wypijać ok. 1,5-2 l wody dziennie, aby jego organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Woda odpowiedzialna jest za wypłukiwanie z organizmu szkodliwych substancji. Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów to podstawa do dobrego samopoczucia oraz możliwość utrzymania skóry i mięśni w dobrej kondycji.

Mocne kości są ważne na każdym etapie życia, dlatego należy wzmacniać je na wszelkie możliwe sposoby. Odpowiednio skonstruowaną dietę warto wzbogacać o suplementy diety. Dla osób zmagających się z osteoporozą polecanym wyborem będzie bogaty w wapń, witaminę D3 oraz witaminę K2Mk7 Molekin Osteo, który jest przeznaczony dla kobiet 50+ i ma na celu zmniejszyć utratę minerałów kostnych.

 

Oprócz diety i suplementacji nie należy zapominać także o ruchu, który w walce o zdrowe kości jest równie ważny. Wartym uwagi miejscem na mapie Warszawy jest centrum OsteoStrong, w którym sesje ćwiczeń przebiegają pod okiem wyspecjalizowanych fizjoterapeutów. Same ćwiczenia odbywają się z wykorzystaniem innowacyjnych maszyn Spectrum, które pozwalają na stymulację tkanki kostnej i mięśniowej, co pozwala m.in. na przyrost masy kostnej oraz zwiększenie gęstości tkanki mięśniowej.