Co jeść by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem?

Odpowiednia dieta, bogata w witaminy i składniki odżywcze, wzmacnia naszą odporność, obniża ryzyko chorób, wpływa na dobry stan naszych kości i podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Przedstawiamy zasady, które warto wdrożyć w swoim codziennym żywieniu i które z pewnością pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie.

  1. Jedz regularnie

    Oprócz tego, co jemy, ważne jest również ile jemy oraz kiedy. Prawidłowa dieta powinna opierać się na odpowiednio zbilansowanych posiłkach, które będziemy spożywać częściej, ale w mniejszych ilościach. Najlepiej, jeśli postawimy na 5 posiłków w ciągu dnia z 3 godzinnymi przerwami. Pomoże to uniknąć podjadania i utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

  1. Nie zapominaj o codziennej porcji warzyw i owoców

    Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak:

    Potas – pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wspomaga pracę nerek, poprawia koncentrację.

    Błonnik pokarmowy – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

    Wapń – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i mocnych zębów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i krzepnięcie krwi.

    Kwas foliowy (witamina B9) – bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i soku żołądkowego, pomaga w funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka oraz wpływa na nasz system nerwowy.

    Witamina A (beta-karoten) – zapewnia piękny wygląd skóry i dobry stan oczu, chroni przed infekcjami, obniża poziom cholesterolu.

    Witamina C – wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, jest konieczna do dobrego wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym.

    Witamina E – spowalnia proces starzenia, ma właściwości regenerujące i odżywcze, wspomaga pracę układu rozrodczego.

    Witamina K – warunkuje proces prawidłowego krzepnięcia krwi i funkcjonowania mózgu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.

  2. Postaw na pełnoziarniste produkty

    Produkty zbożowe stanowią istotną część diety. Wybierajmy te z pełnego przemiału, które są mniej przetworzone, przez co bogatsze w składniki odżywcze i mineralne (magnez, cynk), zawierają też większą ilość witamin (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) i błonnika pokarmowego.

    Błonnik daje uczucie sytości, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom i zmniejsza szansę na choroby układu pokarmowego.
    Dlatego warto wybierać pełnoziarniste, ciemne pieczywo, pełnoziarniste makarony i różnego rodzaju kasze.

  3. Pij wodę

    Woda wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, dlatego musi być do niego stale dostarczana – u osób dorosłych to co najmniej 1,5 l dziennie! Spożycie odpowiedniej ilości wody wspomaga metabolizm, co sprzyja utracie masy ciała. Bierze również udział w transporcie hormonów, składników odżywczych i tlenu do narządów. Zbyt małe spożycie płynów może objawiać się poczuciem zmęczenia, bólem głowy i problemami z koncentracją.

    Warto jednak zrezygnować z wód smakowych, które zawierają dużo zbędnego cukru i sztucznych aromatów! Znacznie zdrowsze jest dodanie do wody cytryny lub liści mięty.

  4. Uważaj na sól

    Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5g, czyli jedną płaską łyżeczkę. Taka ilość pozwala na zachowanie równowagi elektrolitowej i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.

    Sól znajduje się niemal we wszystkich spożywanych przez nas produktach, zwłaszcza tych gotowych, dlatego nietrudno o jej nadmierne spożycie, co prowadzi do niekorzystnych skutków zdrowotnych.

    Za duża ilość soli w organizmie prowadzi do nadciśnienia tętniczego, znacząco wzrasta ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca, raka żołądka i osteoporozy.

    Sól lepiej zastąpić ziołami jak oregano, tymianek, bazylia, kurkuma, czosnek, imbir.

Na nasze zdrowie ma wpływ bardzo wiele czynników, jednak odpowiednia dieta jest bardzo istotnym aspektem.

Swoje nawyki żywieniowe warto skonsultować ze specjalistą, który oceni, czy stosowana dieta jest odpowiednia dla naszego organizmu lub pomoże w jej doborze, zwłaszcza jeśli cierpimy na jakieś choroby.