Sposób, w jaki się odżywiamy, ma kluczowe znaczenie na to jak się czujemy i wyglądamy. Jeśli zwracamy uwagę, by nasze posiłki były bogate w witaminy, składniki odżywcze i minerały, istnieje spore prawdopodobieństwo, że dłużej będziemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Dieta jest bardzo ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, do których zalicza się również osteoporoza, zwana cichym złodziejem kości. WHO uznało ją za chorobę cywilizacyjną, która dotyka ok. 30% populacji. Chcąc zadbać o swoje kości, oprócz wdrożenia odpowiedniego leczenia
i ćwiczeń, warto stosować dietę, która pomoże uzupełnić ewentualne niedobory żywieniowe.
Dieta w osteoporozie powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia, białka, witaminy D oraz fosforu. Korzystny wpływ na nasze kości ma również magnez oraz witamina C i K.
Jakie produkty powinniśmy spożywać, chcąc mieć zdrowe i silne kości?
Mleko i przetwory mleczne
|
Mleko krowie, owcze i kozie Maślanka Serwatka Kefir Jogurty Sery żółte Twarogi Ser feta Mozzarella |
Ryby i owoce morze |
Łosoś Sardynki Szprotki Makrela Tuńczyk Śledzie Pstrąg Halibut Sola Dorsz Krewetki Kalmary |
Produkty zbożowe |
Kasza gryczana Ryż brązowy Makaron pełnoziarnisty Otręby pszenne Pieczywo razowe Płatki owsiane |
Rośliny strączkowe |
Fasola Groch Bób Soja Soczewica Ciecierzyca Tofu |
Warzywa |
Sałata Rukola Jarmuż Brokuły Kapusta Kalafior Brukselka Kiełki Kukurydza Marchew Pietruszka Seler Cukinia Dynia Patisony Pomidor Papryka Czosnek Cebula Por Kalarepa Rzodkiewka Rzepa Fasolka szparagowa Groszek zielony |
Owoce |
Czarna i czerwona porzeczka Truskawki Kiwi Poziomki Pomarańcza Cytryna Grejpfrut |
Suszone owoce, orzechy i nasiona |
Figi Morele Daktyle Orzechy – wszystkie rodzaje Nasiona słonecznika Nasiona sezamu |
Oleje roślinne |
Olej rzepakowy |
Oczywiście nie brakuje również produktów, których powinniśmy unikać. Należą do nich zbyt duże ilości warzyw zawierających szczawiany, które utrudniają wchłanianie wapnia – szpinak, szczaw, rabarbar, buraki, botwina, podobnie jak tłuste mięso. W diecie na zdrowe kości należy unikać soli kuchennej, która prowadzi do zwiększonej utraty wapnia wraz z moczem. Niewskazane jest spożywanie kawy
i mocnej herbaty, a także napojów gazowanych – przyczyniają się one do wypłukiwania z organizmu składników pokarmowych oraz zakłócają proces ich wchłaniania.
Zdrowa dieta jest niezwykle ważna i ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zwracać uwagę na to, co spożywamy.